Friday, May 27, 2011

BALI DAY TRIP!!

Salam mesra!!


::  B A L I   I S   M Y   L I F E  ::



Apa khabar korang semua?  Cuti sekolah minggu depan korang buat apa?  Ada plan pergi mana-mana ker?  Kali ni aku nak share ngan korang pasal trip aku ke BALI pada bulan Oktober dua tahun lepas.  Aku dapat tiket ke sana dengan harga RM110 untuk penerbangan pergi dan balik.  Beli pun masa promosi tambang murah... 










Actually aku ni tak pernahlah ke sana lagik.  So kira excited giler la masa nak pergi tu.  Seperti biasa aku pun siapkan pakej yang paling best dan berbaloi untuk aku dan kengkawan aku ke sana.  Kami ke sana bertiga jer pasal ada seorang lagik kawan aku tu tak nak pergi.  Takpelah.. what to do!!






First time naik QZ.. Airasia Indonesia

Dan yang paling bestnya oleh kerana nak tambang murah punya pasal kawan aku pun book tiket pergi ambil penerbangan terakhir pada jam 7.00 malam manakala untuk balik kami ambil penerbangan pertama iaitu pada jam 6.00 pagi. 

So, seperti yang dijangka flight berlepas delay sampai 3 kali dari pukul 7.00 malam ke pukul 9.00 malam then berubah ke pukul 10.00 malam dan akhirnya berlepas tepat jam 12.30 malam.  






View from my hotel balcony
Korang bayangkanlah kitorang sampai BALI pukul baper??  Sampai jer Ngurah Rai International Airport, kitorang terus ke hotel yang dah book siap-siap di kawasan LEGIAN untuk tido sekejap than terus bersiap awal pagi untuk lawatan sehari ke Kintamani.  So kalau dihitung-hitung kiranya trip aku ni dah jadi 1 hari 2 malam lah..huhu.  












Untuk details lawatan sehari kami adalah seperti berikut:








UBUD VILLAGE AND BATUR VOLCANO TOURS ITINERARY


 




First stop will see the Barong and Keris Dance at Batubulan Village, the performance start at 9.30 am and finish at 10.30 am. The Barong play represent an enternal fight between good and evil spirit. 






















A Barong (a mythological animal) represent good spirit and Rangda (a mythological monster) represent evil one. Balinese people also belived that the Barong is symbol of protector.


Many kinds face of Barong, mostly is Barong cat, Barong Landung, Barong Macan (tiger face) Barong celeng (pig face)
 
Second stop at Visiting Ubud art villages, Ubud Market and Ubud Palace, visit gold and silver smith in Celuk Village, there are a lot of huge silver shop in this village. 


The woodcarving Village name is Mas Vilage and Kemenuh Village, both village produce very good quality of woodcarving made from very hard wood such as teak, mahogany, ebony and hibiscus wood, those of wood import from another island Java, Sumatra and Sulawesi. 


 
Painter village name is Batuan or Lod Tunduh Village, the artist in this village created variety of painting. The Ubud market has two different parts, traditional market located in the west of arts market, the traditional market sell daily food and open earlier. The arts market sell various of handicrafts, arts and textiles. Next to Ubud market is Ubud Palace where is the Royal Family live.




 
 


Third stop at rice terraces at Tegallalang Village, this rice terraces has beautifull view with coconut trees and beautifull small river valley. 


Tegallalang Village well known with the village of handicrafts centre specially for wholesale and export, a long of the road you will see a lot of the shops, they sell variety of painted woodcarving with colorfull designed. 


The painted woodcarving products the sell made from very light wood with reasonable price, they do sell theirs handicrafts for retail too. 









Fourth stop at Batur Mount Volcano, this places located in Kintamani District - Bangli Regency. Penelokan Village will be the best to view of the Batur Mount and Batur Lake. Batur Mount has eruption several time already, the biggest eruption was 1926 destroyed the Batur Village, this village it was near the lake and now they move to the top.




The black lava was the eruption in 1974. This is still active Volcano smoking all the time. There are many restaurant built surround the crater specially for lunch time. This tour the most famous trip for tourist who visit the island. 



Fifth stop at Tirta Empul or Spring Water Temple, it's located in Tampaksiring region near Gunung Kawi Temple. The temple was built around the springs and special bathing-pools. 


 














In the inner courtyard there is clear slate-blue spring water bubbling up into it's own enclosed rectangular pool through a sedimentary layer of black sand. 


In Balinese legend this spring water was created by Indra God when he fighted with the Mayadenawa King. This place now very crowded with the people when the secret day for bath special ritual called in Balinese melukat. 

























 
Selesai sahaja seharian berjalan-jalan sampai ke KUTA BEACH pun dah malam.  Kalau korang tanya aku KUTA BEACH tu cantik ke tak, mampos aku tak tau nak jawab macamana pasal masa aku sampai tu dah gelap.  Tak nampak apa-apa pun!!  












  
Kami sempat la dinner kat restoran Cina yang aku rasa tempat ni macam selesa sangat.  Ada wakaf.. Kita makan kat atas pangkin kat wakaf tu bersila.  Menu yang dihidangkan pun enak-enak belaka.


















Then selesai makan, oleh kerana tak cukup masa kitorang tak terus balik ke hotel.  Kami amik kesempatan untuk jalan-jalan sekitar kedai-kedai di KUTA tu beli apa yang patut then memanjakan diri pekena PIJAT..  Perghh!! Memang best dan terbaik giler.  Murah pulak tuh..


















Habis segala aktiviti, kami pun terus balik ke hotel penginapan, tido sekejap (tido-tido ayam jer) then bersiap-siap dan terus ke airport untuk penerbangan pulang.  Apa yang boleh aku sharekan kat sini untuk trip nih macam tak baper best dan puas pasal sekejap sangat.  Aku tak sempat nak feeling apa-apa pun..haha.  

Nak balik dah!!


Tapi sepengamatan aku laa, orang BALI ni memang kuat agama dan alim.  Diorang tu semayang tak henti-henti dan sepanjang masa.  Majoriti penduduk BALI adalah mereka yang beragama HINDU dan mereka merayakan perayaan "HARI NYEPI" setiap tahun dan bukannya DEEPAVALI macam penganut Hindu di Malaysia.  





Dia sungguh lawa!!



Dan apa yang paling best semasa aku dok google pasal BALI arituh, makanan yang wajib dicuba dan rasa dan menjadi kebanggaan warga BALI adalah  
BABI GULING :-)













p/s:  Bestnya kalau aku dapat ke BALI lagik.. Kali ni nak honeymoon lak!! Tapi.. dengan saper ek?? :-(

No comments:

Follow by Email

Looking for something??

Loading...

Klik kat sini pun ok gak!!